2017. szept. 17.

4 nap kórházban, avagy a mai magyar valóság első kézből a tb-ellátásban * folytatás



A koszt ... erről mindig rémregények forognak közszájon. Nem véletlenül. De mint általában mindenben, itt is féligazságokban rejlik a valóság. 34 évvel ezelőtt ugyanebben az intézményben valósággal függő lettem, amikor a reggelihez hozták a tejeskávét. Isteni volt! Aztán huszonnégy évvel később megint volt „szerencsém” a helyi gasztronómiát élvezni. A régi tapasztalatokról nosztalgiázva kértem a reggelihez a tejeskávét, amit diszkréten vissza is köptem a csészébe. Most óvatosan vártam a „kínálatot”, mert a tej, kakaó, tea opció a legutóbbi emlékeim szerint, a rossz, még rosszabb, legrosszabb kategóriákban versenyzett. A jó hír: nincs már tejporból kevert tej és kávé, helyette az egri tejüzem poharas teje és kakaója kényezteti a betegeket. Feltéve, ha nem hoznak néhány nappal lejárt poharast, mert akkor azt is vissza kell köpni, nincs mese. Volt ilyen. A tea továbbra is ihatatlan, émelyítően édes és sikít belőle az édesítőszer semmi mással össze nem téveszthető íze. Szeletelt kenyér van, kicsit műízű, de legalább friss, és választható, hogy egy szeletet kérsz, vagy kettőt. Amihez megkapod a mikro-vajkockát és 1-2-4 szelet felvágottat, fajtája válogatja, hogy miből mennyit. Első nap fél paprikát is kaptunk. Mindenki úgy forgatta a kezében a folpackba csomagolt vitamint, mintha törpe ufót látna. A kalács, kockasajt, vaj, epres ivójoghurt nem aratott osztatlan sikert. Én jártam a legjobban, mert felajánlottam a nővéreknek. Az egyik szobatárs meggondolatlanul őrizgette, amíg az éjszakás nővér be nem toppant a nyolc órai lámpaoltásra. Meglátta az apró kis poharat, szúrós szemmel a delikvensre nézett, majd rádörrent: Ezt most szépen megissza!... Mit mondjak, még én is felhajtottam volna, szegény sorstársam pedig fele akkora volt, mint én. Nem ellenkezett, bár láthatóan a háta közepére se kívánta. 

Az ebéd... Ha bárki ötlethiányban szenvedne, mit tálaljon a család elé: 1. ebéd: zöldségleves (annak hívják, de a mosogatóléhez közelebb áll), paradicsomszósz (nagyon édes), főtt krumpli, egy szelet sertéssült (vághatatlanul, rághatatlanul rágós); alma. 2. rántott leves zsemlekockával (ha nem állt volna a folyosón már egy órát, talán még élvezhető is lett volna, de így teljesen szétáztak a kockák), rakott karfiol (na, itt élete fő művét alkotta a séf, mert ezen egyszerűen nem lehetett fogást találni. Ízletes volt, enyhén csípős, tökéletes ... bár a tálalás ... nos, mintha valaki már visszarakta volna a tányérba... de csukott szemmel kifejezetten élvezetes volt), alma. 3. krumplileves, finomfőzelék (az is hülye, aki ezt a nevet adta ennek a nyúlós, gusztustalan trutyinak), sült csirkecombbal (persze, nem egy teljes comb, csak a felső rész, kicsit száraz is, de ehető) – alma elfogyott.  A hazabocsátás napján, bár az ebéd már megjött és belém még folyt az infúzió, ebédet már nem kaptam, de ahogy az egyik betegtárs fogalmazott: a szokásos leves (zöldség) és valami bolognaiszerűség. Egészségünkre! 

A szobatársak... amikor megérkeztem, hárman voltak a szobában. Egyikőjük magatehetetlen, minden tekintetben ellátásra szoruló. Értsd: pelenkázni kell, mosdatni és etetni-itatni. A többiek nagyjából hozzám hasonló vitalitással, bár sokkal komolyabb betegségekkel. Egyetlen pillanatig sem akarnék részvétlennek mutatkozni, de tényleg elképzelhetetlen lenne a hasonló státuszú betegek egy szobába tenni? Akkor nem fordulna elő, hogy reggeli után beadnak az amúgy is pelenkás betegnek hashajtót, hogy aztán az ebéd  alatt már a szag ülje meg a szobát, majd a csendes pihenő nyugodt emésztő perceiben tegyék tisztába az illetőt. De éppen szerencsétlen asszony kapcsán nem hittem a szememnek, amikor az állandó katéter zacskóban gyűlő termését nem lecserélték, hanem leengedték egy nyitott vödörbe, amelyben a szomszédos szobák termése is volt. Kedvenc éjszakás nővérünk, aki amúgy szakmája és kollégái szégyene volt minden tekintetben, úgy térült-fordult az ominózus vödörrel, hogy beleütközött az ágy sarkába. A lendülettől és ütközéstől a vödör tartalma nagyrészt őrá és a padlóra loccsant. Itt most nem idézném azokat a nyomdafestéket amúgy sem tűrő szavakat, mit szavakat, monológot, amivel hősnőnk kirohant a tetthelyről. Ott hagyva a tócsát, amelynek acetonos penetráns szaga azonnal betöltötte az amúgy sem illatmentes légkört. Vártuk, hogy érkezik a takarítás. Vártuk. Egy óra elteltével éppen azon tanakodtunk, hogy szerzünk valahonnan egy felmosó vödröt, amikor hősünk visszaérkezett, egy rongydarabbal lényegében elkente a padlón a lét, majd dolga végezetten távozott. Nem akarom, nem is tudom megfogalmazni azt a pusztító szagot, ami ránk telepedett. Más megoldás nem lévén, kinyitottuk az ablakokat, vállalva a hajnali „fagyot”, mert másképpen a szobában megmaradni nem lehetett. Éjjel megfagyunk. Ketteskének rémálma van, jajgat álmában. Nem csodálom, daganatot találtak a koponyájában, elképzelni sem tudom, milyen lehet ezt feldolgozni. Hatos lába beleakad a katéter vezetékébe, addig szólongat, amíg felébredek, megyek kiszabadítani. A reggeli műszakcsere előtt a nővér visszatért, egy spricnivel befröcskölte a tetthelyet, majd távozott. Takarítás off. Majd órákkal később érkezett a nappali személyzet, és kissé szemrehányóan végignézve rajtunk, felmosta a helyiséget. Nem hittünk a szemünknek. A helyzet annyira abszurd volt, ha nem éljük át személyesen, talán el sem hittük volna. A történteket híven megfogalmazni talán csak Moldova tudta volna valamelyik kőkemény szocio-regényében. 

Reggeli műszakban két kis bogyót kapok, kérdez, mi ez? Válasz: nem tudom, már be volt készítve. Szóval, mondom: ide bizalom kell! Amikor az esti gyógyszerosztásnál is kapok egy bogyót, rákérdezek: mi ez? Mondják: vérhigító. De mondom, reggel már kaptam egy ugyanilyet, meg egy kisebbet is. Az nem létezik. És ha ő mondja, az úgy is van, én csak viccből állíthatom az ellenkezőjét, nyilván. Hinni kell! Hinni, hogy nem tesznek el láb alól. Másnap megkérdezem a doktornőt. A nagyobbik egy vérhigító tabletta, a kisebbik a szédülés ellen van. Ugyan már nem szédülök, de azért csak kapjam be. Egyébként csak reggel kell kapnom, este biztos nem adhattak. Miért is vitatkoznék. 

Nem panaszkodom, mert rekord idő alatt jutottam el CT-re, ultrahangra, de azért csendben megkérdezem, rendben van az, hogy ezeknek mind különböző épületekben kell lenniük? Ahova vagy a belső mentőszolgálat fuvaroz el, vagy a magam lábán sétálok. Kísérőnk odaérve megkérdezi: a hölgyek ugye visszatalálnak az osztályra? ... Persze, fiam, menj csak, érezd jól magad! Hatoskát MR-re viszik... az Üllői útra... Budáról. Azért ez egy vicc. Nagyon rossz vicc.
Az ágyak fejrészénél konnektor, lámpa, nővérhívó. Lelkesen bedugjuk a telefontöltőket, mire a nővér figyelmeztet, a konnektorban csak akkor van áram, ha ég a kislámpa. Bravó!
Az egyik éjjel pszichiátriai beteget hoznak. A csukott ajtón át is ijesztő az üvöltés, amivel végigzengi a folyosót. Artikulálatlan, már-már állati üvöltés-vonyítás, ami aztán két napon át állandósul. Az őrzőben – reménykedünk – nincs másik beteg, mert az biztos, hogy ettől megbolondul. Állítólag a pszichiátrián már olyan sokszor volt, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, különben is epilepsziás rohama is volt, itt a helye. Itt, ahol a nyugalom szolgálná leginkább a többi beteg gyógyulását. Persze, nem akarok igazságtalan lenni, ez nemcsak nekünk idegeket próbáló időszak. A nővérek helyzete sem könnyű. Azé a nővéré, akit az egyébként jó erőben levő 31 éves férfibeteg úgy vágott szájon, hogy kilazult a foga, semmiképpen. Úgyhogy van az a helyzet, amikor kénytelenek lekötözni a beteget. 

Valamit az aggódó hozzátartozókról is... leginkább az enyimekről. Elismerem, erős gyomros lehetett a telefonhívás, melyben értesítettem a férjemet, hogy nem azért kések, mert elbambultam egy kirakat előtt, hanem, mert egy kényelmetlen ágy átmeneti tulajdonosa lettem a kórházban. Nem így váltunk el reggel, épp elég lehet megemészteni, és újra tervezni a közös munka rám eső részét, valamint a kutyákról való gondoskodás kérdését. Nagyfiú is hamar tudomást szerez a dologról, a két férfiember pedig közös erővel állítja össze a kórházi pakkot. Amibe aztán kerül hajmosó sampó, hajszárító és hajkefe nélkül, a létező legapróbb törölközővel. Mindegy, nem divatbemutatón vagyunk, de fogalmam sincs, honnan szedték a köntöst, ami minden kiterjedésében kicsi rám, és a férjem papucsát, valamint egy ún. szállodai vendégpapucsot. 
Elkövetem a hibát, hogy engedek a Facebook csábításának és közhírré teszem tartózkodásom helyét egy nem túl jól sikerült fotóval. Ennek köszönhetően azok is tudomást szereznek a történtekről, akik előtt titkolni igyekeztem volna. A nagymamák máris hadrendbe állítják a húsleves főző fazekat és az almáspite sütő formát. Alig lehet lebeszélni őket a szemrehányással vegyes beszélgetésben a látogatásról, lévén az intézményben meglepően szigorú látogatási rend. 

Az elcsendesedő kórteremben nagy varázslat az okostelefon, amely korlátlan internettel bír. Fülhallgatóval felszerelkezve a tv-go-n filmet nézek, aztán csak hallgatok, mint valami rádiójátékot, végül feladom. Varázslat ide vagy oda, de hat rám a többiek csendessége, halk szuszogása és a nyolc órai lámpaoltás után én is álomba szenderülök. Ez az álmosság aztán végig is kíséri a bent töltött napokat. Egyikünk sem érti, de bármikor képesek vagyunk 1-2 órás álomba merülni, hogy rosszallóan pislogjunk akár a főorvosra is, amiért megzavar a vizitjével. Próbáljuk egymást ébren tartani, mondván, mit csinálunk majd éjszaka... de nem kell aggódnunk, éjjel is tudunk aludni. Igaz, néhányszor már nappalnak hisszük az ébredést, főleg a hajnali 5-kor támadó nővért, aki véletlenül sem a kislámpa, hanem a szoba plafonját behálózó, műtéti világosságot biztosító lámparendszer életre keltésével képes megkérdezni Hatoskát, hogy tisztába kell-e tenni, kér-e fürdetést, vagy majd a férje megcsinálja? Hatkor becsörtet a takarító, borogatja a szemeteseket, mossa a padlót, hogy eszedbe se jusson nekiindulni a reggeli megkönnyebbülésnek. Ki a fenének hiányzik még egy lábtörés is? 

De mint minden „jónak”, ennek is vége lesz egyszer, elérkezik a távozás hőn várt napja. Annál nincs is szebb szó, mint amikor a főorvos rábólint a kezelő orvos javaslatára: Mehet. Kezelő orvos elszólja magát: a beteg egy hét múlva hosszú repülőútra megy, a vérhigító mindenképpen szükséges a továbbiakban is. Főorvos úr érdeklődve pislog aranykeretes szemüvege alól: Hova lesz a kirándulás? A célállomást meghallva felszalad bozontos szemöldöke, és tovább érdeklődik az utazás célja felől. Nincs mit tenni, néhány szóban felvázolom családunk aktuális programjait. Kicsit élcelődik. Van olyan szép lány, akiért a világ végére megy a fia? Mondom, ha van egy pillanat türelme, megmutatom, döntse el ő maga. Szép nőkre bármikor van – érkezik a hamiskás mosollyal kísért válasz. Aztán meglátja a menyem és elismerően bólogat: Szerencsés férfi a fia! Pedig ha tudná... ennek a lánynak nem elsősorban a szépségében rejlik a vonzereje, hanem sokkal inkább a személyiségében, de hát a főorvosi nagyvizit végül is nem rólunk szól, úgyhogy nem feszegetem tovább a témát, mosolyogva könyvelem el a bókot. 

Ahogy kilépnek az ajtón, már kapnám is össze a holmimat, hogy fussak haza, de még körbe se nézek, már jön a nővér a búcsúkoktéllal, beköti az infúziót. Hiába na, nehéz szabadulni egy ilyen helyről, ahol szívélyesen marasztalják a „vendéget”. Ólomlábakon csöppennek a cseppek, ha lehetne, inkább meginnám. Szinte kaparom magam alatt a lepedőt a türelmetlenségtől. Doktornő érkezik, aláíratja velem, hogy átvettem a zárójelentés két példányát, figyelmeztet, hogy vigyázzak magamra, aztán biztatóan rám mosolyog, mondván: most szerencsém volt, de ne nagyon kísértsem a sorsot. Sokkal többet igyak, sokkal kevesebbet idegeskedjek, és akkor nem lesz baj. A lottószámokat sajnos nem mellékeli a jótanácshoz. A cseppek elfogynak. Nem bírom kivárni, hogy egy nővér tévedjen a szobába, megszabadítani a branültől, így inkább fogom a tasakot és kiloholok a nővérpulthoz. Megszabadítanak. Én pedig futok, futtában biztatva a még maradókat, továbbadva a jótanácsot és legjobb kívánságaimat. 

Egy biztos. A bent töltött idő alatt volt lehetőségem átgondolni a dolgokat. És igen, tettem fogadkozásokat, mint amilyeneket szilveszter éjjelen szokott tenni az ember. De ezeket most – kis költői túlzással – életbevágó betartani. Vannak/lesznek dolgok, amiket el kell engednem, nem görcsölni olyan dolgokon, amikre amúgy sem lehetek befolyással. Élvezni az élet apró szépségeit. Vigyázni magamra az ésszerűség határain belül (na, azért egy jó kacsasült, vagy egy finom csokitorta még nem visz a kárhozatba... oké, behunyt szemmel falatozok majd a sült szalonnából is). Mozogni. Annyit, amennyi jól esik (és igyekezni elkerülni a potyogásokat, amelyek olyan sűrűn fordultak elő mostanában, hogy már másoknak is feltűnt). És megmondani mindazoknak, akik izgultak értem, hogy köszönöm és hálás vagyok. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi ember szán rám és a nekem küldött üzenetre időt. Ez igazi kincs, amit nem tudok kellőképpen megköszönni.  

3 megjegyzés:

teide írta...

Hááát, ez a beszámoló... sajnos nem annyira meglepő, de a finom humorod segít azért a lelket kicsit könnyíteni. Örülök, hogy viszonylag hamar kiengedtek.

Lazac írta...

Megint csak azt tudom mondani, nagyon ismerős a szitu. Mostanában többször voltam kényszerűségből vendége, különböző kórházaknak. A helyzet mindenhol kb ugyanez, nővér, kaja, ellátás vonalon. Hálát adok a sorsnak, hogy mindig csak pár napig voltam bent, szerencsétlenek akik heteket, hónapokat eltöltenek, esetleg gyógyíthatatlanok és az utolsó percük is ott telik le...na azokat sajnálom, de nagyon. Mi hazamehettünk pár nap után.

Golden írta...

Pont erre gondoltam én is. Nekem egy "kaland", de sok embernek szinte életforma, amit nem ő választ. És még hálás is, hogy nem hagyják magára...