2017. okt. 22.

Néhány mondatban a fizetős és a közkórházi állapotokról... első kézből



Nemrég „volt szerencsém” a János kórházban tölteni 5 napot, most pedig az országos Gerincgyógyászati Központban üdültem újabb ötöt. Előbbi a Tb terhére ment, utóbbi a saját zsebem terhére. És akkor álljon itt néhány összehasonlítás:

elhelyezés:
Magasan nyert az OKG. Két ágyas szobák tv-vel, hűtővel, állítható ágyakkal, normális ágyneművel. A falon hatalmas pipacsokkal teli festmény. Erkély székkel, asztallal (és kivételesen szép idővel, bár ez nem az OGK érdeme). Fürdőszoba nem volt a szobához, mert az drágább szoba lett volna, s mivel eredetileg úgy volt, hogy délutánonként hazamehetek aludni, nem is éreztem szükségét. Más kérdés, hogy ez végül nem így alakult. A közös fürdő kicsit retro hangulatú volt, de tiszta. A wc-knél pedig magasítással, fogódzóval gondoltak azokra, akiknek a leülés és felállás a gerincproblémájuk miatt problémás.

ellátás:
A reggeli és vacsora kb. ugyanaz, mint a Jánosban. Ott a jó pont a hideg tejért. Itt nem is tudom, kinek az ötlete reggelire a langyos tej. Brrr... A tea mindenhol édesítőszeres, nekem nem jön be, de ez ízlésfüggő. A pékáru az OGK-ban mindenkor teljes kiőrlésű, de mutatóban sem volt kefír, joghurt. Sajnos paprika, paradicsom nem járt az étkezésekhez, csak időnként 2 szelet (!) uborka. Amúgy nem erőltették meg magukat. 2 szelet felvágott, 1 minivaj, slussz. Esetenként a felvágott helyett méz vagy egy apró májkrém. Ha minden pékárut megeszel, már csak üresen teheted.
Az ebéd azonban mindenkor meleg és jó ízű. Bár már első nap belefutottam a tökfőzelékbe, ami gyerekkorom óta ellenség, de megettem, mert tagadhatatlanul finom volt a sertéspörivel a tetején. A levesek azonban gazdagok, változatosak. Mindennap kaptunk egy almát, vitamin kipipálva. Őszintén szólva kicsit mást vártam, bár választhattam A és B menü között, de nem lehetett naponta, csak egész hétre, úgyhogy szinte mindegy is volt, mert mindkét oszlopban voltak nemszeretem kaják. Viszont, ahogy kihozták, szét is osztották. A Jánosban sajnos sokszor előfordult, hogy már 11-kor a folyosóra tolták az ételtartókat, de csak délben osztották ki. Sejthetitek, a langyosnál is langyosabb volt. Itt meg legalább meleg. 

nővérek:
Abszolút győztes az OGK! Az osztály összes nővére barátságos, segítőkész. A nővérhívót ők maguk nyomják a kezedbe és nem morognak, ha használni mered. Az infúzió lefolyásakor azonnal jönnek, nem neked kell végelkeseredésedben a nővérpulthoz menni vele, hogy leszedjék. Amikor probléma adódik, nem kelletlenkednek, hanem a lehetőségekhez mérten igyekszenek segíteni. Mindezt barátságos mosollyal. A gyógytornász és masszőr érti a dolgát, barátságos, türelmes, segítőkész. Az egész gördülékenyen szervezett. 

orvosok:
Illetve a Te orvosod... nos, itt a János győzött fejhosszal, pedig az illetőt előtte életemben nem láttam, csak felvételkor. Az OGK-ban saját dokim volt, aki beutalt. A harmadik napon este nézett be hozzám, ígért egy névjegykártyát, mondván nem kell kontrollra jönnöm, de ha bármi gond van, hívjam. Azóta se láttam. A zárójelentést viszont központilag készítik, csinos dossziéba csomagolják, korán reggel átveheted a Betegfelvételen. Tetszik a rendszer. Mint ahogy felvételkor is itt kaptam a karszalagomat és az összes tudni valót az itt tartózkodásomról, többek között a szobaszámomat. Odafönt már csak választanom kellett a két még szabad ágy között. 

A közösségi tér:
 ... olyan indonéz világot sugalló, hogy azonnal rohannék vissza a repülőtérre, bár nem tudom, mi a friss helyzet Balin. Bambusz, elefántos díszpárnák, faragott falitükrök, mindenhol képek, fafaragások. Ha már nem bírod az egyébként kényelmes ágyban fekvést, akkor igazán kellemesen érzed magad a társalgóban is. 

egyebek:
Egy valami mindenképpen egy ilyen szakellátó intézmény ellen szól. Mégpedig, ha bármi más bajod van (hoztad vagy idebent szerezted), hiába kérsz segítséget, nincsenek rá felkészülve. Ha a derekaddal jöttél, de a vállad vagy a könyököd is fáj, akkor azt majd máshol, máskor. Amikor az idős szobatárs úgy véli, hogy az injekció blokád utóhatásaként vizelettartási problémái lettek, csak tehetetlenül széttárt karokkal találkozott.
Na igen, idős szobatárs... Kétágyas szobák, de sosem tudhatod kivel kerülsz össze. G.néni aranyos volt, sokat beszélt és nagyot hallott. Imádta volna nézni a tv-t, de nem látta a feliratokat és nem hallotta, csak ha ordított. Nagyon aranyos volt, de igazság szerint nagyon fárasztó. És ezt a szobabeosztásnál nem tudom, lehet-e figyelembe venni. Mármint, hogy a nyolcvanéves betegeket egy szobába tenni, és úgy általában a hasonló korosztályokat. Valamint apró baki, hogy jobbról  férfi-szoba, balról egy másik; az erkély meg közös. Tehát, ha Béla kimegy cigizni, amikor én épp pucéron az égő vörös foltomat nézegetem a mosdó előtt, akkor ő is részesül az élményben. Igaz, erre ott az orvosság, a klasszul „zárható” csíkfüggöny. Már ha gondolok rá :)

Nem titok, egy ilyen gerincgyógyászati ellátás 5 napra 60 ezer forint. Ha azt nézem, hogy ezért 5 napon keresztül kapok „szállodai” ellátást teljes panzióval, gyógymasszázst, gyógytornát és infúziót, amiben gyulladáscsökkentő meg ki tudja, mi minden van; illetve, ha azt nézem, hogy hétfőn alig bírtam felmászni a lépcsőn, most pedig éppen végeztem itthon a takarítással (mert hát Colin feszt dobálja le magáról a bundáját így tél előtt), szóval, gondolom, megérte. Ha azt nézem, hogy a két oldalamon allergiás kiütéseim vannak, az öt napig bent tartott branül helyén fáj a csuklóm és felpuffadt a kézfejem, nos, akkor vannak kételyeim, hogy kellett-e ez nekem. Remélem, hamar rendbe jövök és akkor felejtős lesz most már a sok kórházi élmény. Az öt nap alatt Betegoktatáson vettünk részt, ami részben nagyon jó volt, mert megértettem a korábbi leleteim eddig homályban lévő rövidítéseit és latin kifejezéseit, a gerincem működését, a hibákat, amiket a mindennapi életemben elkövetek ellene. Már csak erőt kellene vennem magamon és tornázni, vigyázni magamra (ez utóbbi azért szinte esélytelen, hiszen ötvensok éves beidegződésekről kellene leszoknom.) Hogy éreztessem a dolog esélytelenségét, egy apró példa: A csigolyák közti porckorong terhelése álló normál helyzetben 100 %. Ha lehajolok Jackért és felemelem (kb. 10 kg), akkor ez a terhelés máris a kritikus ponton 840 %. És persze le fogok érte hajolni még sok-sok éven keresztül. Mint ahogy nyilván a következő érzelmi megrázkódtatásnál ismét át fogom rendezni a nappalit is. De azért ígérem, próbálkozom. Mert még sok dolgom van; és a gerincemnek bírnia kell!



Nincsenek megjegyzések: